Font     Latar Belakang  
     Lupa Katalaluan
Rabu 4 Mei 2016 M - 27 Rejab 1437H 
W3C Panels
Web Mail
logo_head
search1

Aktiviti 2013


Majlis Penyerahan Kunci kepada Peserta Program Rimbunan Kaseh, Serkam, Melaka

Majlis Penyerahan Kunci kepada Peserta Program Rimbunan Kaseh, Serkam, Melaka
Serkam, Melaka: Ketua Pengarah YBhg. Datuk Hj. Shukry bin Mohd Salleh telah menghadiri Majlis Penyerahan Kunci kepada peserta Program Rimbunan Kaseh negeri Melaka pada 22 April 2013 yang telah disempurnakan oleh YAB Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Turut hadir ke Majlis Penyerahan Kunci tersebut adalah YBhg. Dato' Ab. Ghani bin Ariffin, Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan Strategik), ICU JPM, YBhg. Dato' Omar Kaseh, Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka, YB. Datuk Hj Yaakub bin Md. Amin, Timbalan Pengerusi Majlis Agama Islam Negeri Melaka, Pengarah Urusan, IRIS Corporation Berhad, Dato' Tan Say Jim, calon-calon Barisan Nasional bagi kerusi Parlimen Jasin, Datuk Wira Ahmad Hamzah; DUN Merlimau, Roslan Ahmad; dan DUN Serkam, Zaidi Atan.

Konsep Rimbunan Kaseh (RK) di Serkam, Melaka melibatkan pembinaan 100 unit rumah di atas tanah seluas 35 ekar melalui kaedah industrialised building system (IBS) dan pertanian bersepadu menggunakan kaedah IRIS Autopot System, IRIS Aquaponic System, penternakan ikan serta penanaman padi menggunakan kaedah sustainable rhizosphere improvement innovations (SRI2). Ia dibangunkan oleh IRIS Corporation Berhad dengan kerjasama Kerajaan Negeri Melaka dan Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Projek ini yang merupakan sebahagian daripada Program Transformasi Luar Bandar (RTP), adalah projek perintis kedua seumpamanya selepas projek Rimbunan Kaseh di Tanjung Besar, Lipis, Pahang.

YAB Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, projek RK ini merupakan "Strategi Laut Biru" manifestasi berterusan Kerajaan dalam usaha pembasmian kemiskinan di kalangan rakyat. Katanya lagi, projek yang telah disiapkan dalam tempoh enam bulan ini juga adalah bukti kesungguhan dan komitmen tinggi Kerajaan dalam pelaksanaan program transformasi luar bandar. Projek RK dilengkapi prasarana seperti pusat pembelajaran dan latihan, gerai, kawasan rekreasi dan ladang pertanian bersepadu yang direka untuk memberi kemudahan asas dan sekali gus menyediakan peluang pekerjaan kepada peserta dengan menjana pendapatan sekurang-kurangnya RM1,500 sebulan. Ladang bersepadu yang menggunakan sistem berteknologi tinggi seperti sistem autopots dan aquaponics bagi proses pembiakan ikan serta tanaman pertanian dijangka dapat menjana hasil segar dan memberi pulangan yang lumayan kepada peserta. Di antara ternakan dan tanaman yang diusahakan di dalam projek RK Melaka ialah Golden Melon, halia, limau kasturi, ikan talapia merah, keli dan jadeperch (ikan yang tinggi kandungan Omega-3 dari Australia) serta tanaman padi Siraj (campuran benih beras Basmathi dan Jepun).

Pelaksanaan program RK merupakan usaha berterusan Kerajaan dalam membasmi kemiskinan dan mentransformasikan kawasan luar bandar ke arah kawasan bercirikan perkampungan abad ke-21 yang selesa untuk rakyat, lengkap dengan pelbagai kemudahan infrastruktur dan sumber perekonomian serba moden. Pelaksanaan program ini juga diperluas ke seluruh negara melibatkan negeri Johor, Terengganu, Negeri Sembilan, Perak, Perlis, Sabah dan Sarawak.

GALERI GAMBAR
View iconKlik pada gambar untuk paparan sebenar

Sumber : Ani Mardianah Ab Main - BSSM
Kemaskini : 29/04/2013
icon star3icon star3icon star3icon star3icon star3
Dilihat sebanyak 3639 kali
Dasar Keselamatan      Dasar Privasi      Polisi Kepenggunaan      Notis Hakcipta